zaterdag 21 januari 2017

AYURVEDA: Golden Milk of Kurkuma Latte


Binnen ayurveda gaat men uit van zes natuurlijke smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang en als je gezond en gebalanceerd wil eten zouden al deze 6 smaken in je maaltijden terug moeten komen.

Kurkuma (Koenjit, Turmeric of Geel Wortel en haridra in Sanskriet) heeft een bittere, wrange en scherpe smaak en kwaliteiten die alle 3 de doshas (constituties) balanceren; het hete balanceert Vata en Kapha, het droge, scherpe en bittere balanceert Kapha en de bittere smaak balanceert ook Pitta, en daarmee is het drankje dus goed voor alle drie de doshas.

Kurkuma heeft vele positieve eigenschappen: het helpt de lever te reinigen, het ondersteunt een gezonde reactie op allergenen en het immuunsysteem, het ondersteunt de spijsvertering, het zuiveren van bloed, het heeft een positief effect op de gezondheid van de longen en de circulatie van het zenuwstelsel en is bovendien ontstekingsremmend.

Je kunt heerlijk variĆ«ren op dit recept.
Je kunt de gember weglaten, al is ook die goed voor je gezondheid en verwarmt het je tijdens de koude maanden.

Wat heb je nodig voor 1 persoon
1 ruime kop amandelmelk
Een stukje verse gember (van 1,5cm of meer) in een paar 4 plakjes gesneden
3 of 4 peultjes kardemon
Een theelepel kurkuma
Een 1/2 theelepel fenegriek poeder
Evt. een snufje zwarte peper
Agavesiroop, kokosbloemsuiker, ahornsiroop of honing.
Evt. kaneel

Breng dit alles zachtjes roerend aan de kook en laat voorzichtig doorkoken.
Schenk ruim de helft door een zeefje in een melkschuimer en laat de melk opschuiven.
Schenk dit in je kop of glas en schenk de rest van de gekookte Gouden Melk door het zeefje erbij, waardoor alles bij elkaar nog romiger wordt.
Voeg de siroop of suiker toe voor de zoete smaak en als laatste strooi je er een snufje kaneel overheen.
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig