zondag 29 januari 2017

MEDITATIE: De drie juwelen

Bij de Boedhha-tentoonstelling in het Museum Volkenkunde in Leiden en in het Tropenmuseum in Amsterdam 
wordt deze muziek gespeeld. Buddham Saranam Gachami door Hariharan.

Het verwijst naar 'Het toevlucht nemen', en 'De Drie Juwelen'.

Op de website van Sanga Metta wordt daarover het volgende geschreven:

Toevlucht in Boeddha, Dhamma en Sangha

Als iemand formeel boeddhist wil worden neemt hij in een kleine ceremonie toevlucht tot Boeddha, Dhamma en Sangha. Hij neemt zich voor de vijf leefregels na te volgen en krijgt een boeddhistische naam. Deze ceremonie wordt bij voorkeur geleid door een Bhikkhu(ni) (boeddhistische monnik of non).

Vertrouwen in de boeddha, dhamma en sangha
Het toevlucht nemen is een uiting van vertrouwen. We vertrouwen ons toe aan de boeddha, de dhamma en de sangha. Het zijn de Drie Juwelen - zoals ze traditioneel genoemd worden. De Drie Juwelen bieden een veilige plek , een plek waarop we ons kunnen verlaten.

Vertrouwen in de Boeddha
Wat betekent toevlucht nemen in de Boeddha?
De boeddha wordt omschreven als de Ontwaakte. Hij was een mens vol van wijsheid en uitmuntend gedrag. Hij was een mens en heeft als mens de verlichting bereikt. Als een mens de verlichting kan bereiken, kunnen andere mensen dat ook.
Naar het voorbeeld van de Boeddha vertrouwen we op de innerlijke kracht om opmerkzaam door het leven te kunnen gaan en zo te groeien in wijsheid en mededogen.
Vertrouwen in de Dhamma
Vertrouwen hebben in het pad van wijsheid en mededogen is een uiting van vertrouwen in de Dhamma. Door onze getoetste ervaringen weten we welk element van de Leer het meest ondersteunend is en welk element het beste aansluit in een bepaalde levenssituatie.
De Buddha spoort ons in de persoon van Ananda aan:
'Ananda, wees jezelf tot eiland, laat de Dhamma je eiland zijn, de Dhamma is je toevlucht en niets anders'.

Vertrouwen in de Sangha

De Boeddha benadrukt vaak het belang van toevlucht nemen in de gemeenschap, de Sangha. Ons vertrouwen in de Boeddha en de Dhamma kan enorm versterkt worden door het oefenen met gelijkgestemden. Thich Nhat Hanh zegt het zo: “We have individual eyes and Sangha eyes. When a Sangha shines its light on our personal views, we see more clearly. In the Sangha, we won’t fall into negative habit patterns.”


Wil je (leren) mediteren volgens de Theravada-traditie (Boeddhisme in Zuiderlijk AziĆ«), dan kan ik je van harte Dhammadipa in Amsterdam aanbevelen.

In de loop van 2017 zal er bij YogaStudio Norbruis in Zaandam een workshop plaatsvinden waarin we zullen mediteren, yogasana's (yoga houdingen) zullen beoefenen en waarin we een ceremonie zullen houden waarin we op soortgelijke wijze onze intentie uitspreken.
Houd de website van Studio Norbruis in de gaten of de pagina op Facebook.
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig