maandag 18 december 2017

Bahir Tratak

Bahir Tratak of Trataka (de laatste a wordt niet uitgesproken) is een reinigingsproces binnen Hatha Yoga en een concentratiemethode uit Raja Yoga.

Tratak betekent ononderbroken staren naar of de aandacht richten op een object. Het is een methode om de aandacht voor langere tijd vast te kunnen houden. Daar is concentratie voor nodig, en ook inzet en vermogen. Toch is het anders dan een beetje zitten staren. Je kunt de methode leren bij Hatha Yoga opgeleide docenten.

Therapeutisch gezien helpt Bahir Tratak (staren naar een object buiten jezelf) bij het reinigen van de ogen en er wordt gezegd dat als je het regelmatig beoefent, je je bril of lenzen niet meer nodig zult hebben.

Tratak helpt om de geest rustiger en meer gefocust te maken, wat belangrijk kan zijn in het dagelijks leven en ook als je verder wilt in de yoga-beoefening en dan m.n in Prana Vidya (kennis van energiestromen in het lichaam).

Tratak kan als zelfstandige methode beoefend worden en ook ter voorbereiding op meditatie, Antar Tratak (naar binnen staren) en bijvoorbeeld Yoga Nidra.

SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig